Kunstkracht is een creatief workshop project met mensen die naar Nederland gevlucht zijn. Het project startte begin dit jaar in het participatiehuis* in Oldebroek. De workshops zijn gericht op het vertellen in beeld. Het project is Kunstkracht genoemd omdat we ons vooral richten op het in beeld brengen van passies, talenten, persoonlijke interesses en dromen. De kracht van kunst is dat het meer kan zeggen dan woorden en dat het communiceren mogelijk maakt waar taal een barrière vormt.

 

Via de workshops en enkele bezoeken bij participanten thuis heb ik de deelnemers mogen leren kennen. We tekenden en praten veel over persoonlijke interesses, over Nederland, over hun landen van herkomst over verschillen en overeenkomsten. We hebben veel van elkaar geleerd en ook veel plezier gehad! Voor de participanten waren de workshops een welkome afwisseling van de normale werkzaamheden en ook een moment voor gezelligheid en ontspanning. Ik vond het mooi om te zien hoe kunst voor sommigen echt een uitlaatklep ging vormen.

 

"Als jij komt dan hebben we even vakantie. Even vergeet ik de stres van de oorlog"
-Hassan

 

*Het participatie huis is een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen om werkervaring op te doen en waar ze begeleid worden naar een betaalde baan. Het grootste deel van de participanten zijn statushouders. Statushouders zijn vluchtelingen met een Nederlandse verblijfsvergunning.

Tekeningen gemaakt tijdens de Kunstkracht workshops
door Mohammed, Ebrahim, Mansur, Mustafa, Hassan, Andemeskel, Yemane, Ayda, Alia, Tarek en Abdullah

De ontmoetingen tijdens en na de workshops en de verhalen van de deelnemers waren voor mij aanleiding om de volgende illustratie projecten vorm te geven:

Maak door middel van een reeks illustraties
kennis met de statushouders.

Kom even binnen kijken en ontmoet
de Syrische Ayda & Jamal.

Het prachtige land Syrië voor de oorlog en de verwoesting van Syrië tijdens en na de oorlog.