Prent ter gelegenheid van Koppermaandag 2022.
Een samenwerking tussen Amarins Yntema & Valeria Vangelista.

Gemengde technieken:
Zeefdruk
Sjabloondruk
Linoleumdruk


Oplage: 45

Afmetingen van het papier: 50 cm x 35 cm

Optioneel met lijst en passepartout in het formaat: 70 cm x 50 cm

 

*Deze prenten zijn met de hand gedrukt. Daardoor is elke prent een beetje uniek.
De prent die jij ontvangt kan ietsje afwijken van degene die hier is afgebeeld.

 

De opbrengst wordt gedeeld met het collectief Grafiek038.

Ophalen mogelijk op afspraak bij Quintus te Kampen of bij mijn(Amarins) atelier op Papendwarsstraat 12 in Zwolle. 

Koppermaandag brengt nieuwigheid en biedt samenwerking.

GrafiekNUL38, een collectief van kunstenaars en makers, opgericht per 1-1-2022,
waarvan de leden werken in de Grafiekwerkplaats van Quintus Kampen.


Amarins Yntema en Valeria Vangelista zijn de makers van de tweede editie van de Kopperprent die jaarlijks in de Grafiekwerkplaats van Quintus wordt gedrukt. Vorig jaar werd de eeuwenoude traditie van Koppermaandag nieuw leven in geblazen door Jan Nuij en Tim Kok.


Koppermaandag is een traditionele feestdag voor de gilden. Binnen de grafische industrie werd om het nieuwe jaar in te luiden een koppermaandagprent uitgegeven. Vroeger werd de opbrengst verbrast maar in dit geval wordt de opbrengst gebruikt om deze traditie voort te zetten en komt het ten goede van een nieuwe collectief voor professionele druk-kunstenaars/makers.


Alles komt voor elkaar
Tijdens een onderzoek om te begrijpen wat deze traditie precies inhoudt, kwamen wij erachter dat op een koppermaandagprent vaak een bepaalde wens voor het nieuwe jaar wordt afgedrukt. Dit hebben wij als uitgangspunt voor ons ontwerp genomen.


De titel “Alles komt voor elkaar” hebben wij gekozen omdat het multi-interpretabel is. Deze geruststellende zin past in veel verschillende contexten. De tekst is door middel van de zeefdruk techniek gedrukt.


Overlappend met de tekst hebben wij 2 vlakken gedrukt. We hebben deels over de tekst heen gedrukt om de tekst niet te overheersend te laten zijn in de compositie.


De derde en laatste drukgang zijn de planten. Deze hebben wij met linoleum gedrukt. We wilden planten afbeelden als symbool van groei, hoop en vertrouwen. De natuur volgt haar natuurlijke proces zonder
haast of stress. Alles komt voor elkaar zoals het bedoeld is.

 

Immaterieel Erfgoed
Afgelopen jaar is de drukkunst bijgeschreven in het Inventaris van Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit is voor ons als makers van drukkunst heel goed nieuws. Het geeft ons nog meer energie drukkunst te maken en onze passie ervoor te delen.

Onthulling van de prent met wethoudster Nieke Jansen

Een kijkje in het drukproces