Stadstekenaar Zwolle

Uit liefde voor de stad en mijn mede Zwollenaren en omdat ik graag mijn omgeving teken, zet ik mij in als stadstekenaar van Zwolle.

De gedichten zijn van stadsdichtster Sarah Lucassen

 

Zwolle, januari 2022

Weer een fijne samenwerking met Sarah Lucassen.
Zij schreef een gedicht over haar liefde voor muziek.

Als ik bij een gedicht van Sarah iets ga maken dan vraag ik vaak verder over wat het gedicht voor haar betekend. Naar haar gedachtegang bij het schrijven. Dat neem ik mee als inspiratie. Zodat mijn tekening raakt aan de kern maar niet letterlijk het gedicht uitbeeld.

In dit geval vertelde Sarah over hoe muziek er altijd, vanaf jongs af aan, voor haar geweest is. Ze benoemd hoe muziek dingen kan vatten die je niet kunt zeggen. En over de verbindende factor van muziek.

Het gedicht heeft iets nostalgisch in zich. Ik had een nostalgisch beeld kunnen maken van iemand die naar een platenspeler luistert. Maar laten we eerlijk zijn, daar ben ik niet oud genoeg voor.

Deze illustratie is een flashback naar wanneer ik voor het eerst begon te ervaren dat muziek er écht voor mij was. Ik was een jaar of 13. Ik had net mijn eerste Simple Plan CD gekocht en elk nummer leek voor mij geschreven. Het raakte allemaal zo aan wat ik meemaakte en voelde. Het verbond mij met anderen die door de zelfde shit heen gingen. Ik voelde mij gesteund en het gaf mij een manier van mijn gevoelens uiten. Ik luisterde mijn muziek op de radio/cassette/cd-speler op mijn kamer. Zittend in de vensterbank, turend uit het raam, dromend.

 

Zwolle, oktober 20211

Zwolle, 31 augustus 2021

Toen ik Sarah Lucassen voor het eerst uitnodigde in mijn atelier, gaf ik haar een zeefdrukprint van deze afbeelding. Ik had hem al heel lang liggen met het idee dat er een gedicht bij kon. Een paar maanden later schreef Sarah dit gedicht waar de afbeelding mooi bij past.

Inmiddels delen we samen een atelier. We werken regelmatig samen zoals je op deze pagina kunt zien!

"Verhalen uit de oorlog" Illustratie gemaakt bij het gelijknamige gedicht van Sarah Lucassen, die zij voordroeg tijdens dodenherdenking, Zwolle 5 mei 2021

Illustraties in opdracht voor Gemeente Zwolle bij de gedichten van Jeroen Kraakman en Sarah Lucassen. Deze spandoeken hangen onder de Hofvlietbrug in Zwolle. Zwolle april 2021

"De stadskamer barst uit zijn voegen" Deze illustratie maakte ik in opdracht van gemeente Zwolle voor bij het nieuwe cultuurbeleid. Zwolle April 2021

Zwolse daken, uitzicht vanaf het balkonnetje van mijn atelier in de binnenstad op 24 maart 2021.

Stembureau stadhuis Zwolle 16 maart 2021

Horecaprotest in Zwolle 27 februari 2021: De terrassen worden uitgestald maar er plaats nemen is verboden. 

Lunch "to go" op De Grote Markt 1 maart 2021