Gustaaf en Carla zijn 2 mensen die niet altijd gezien en gehoord worden, maar dat verdienen ze zeker wel. Voor hun was het leven niet altijd makkelijk. Ze bungelen “onderaan” in de samenleving… Geen werk, geen gezin, een uitkering, hersenletsel, drankproblemen, begeleid wonen… Maar zoals Carla het zegt: "Niemand is beter of minder waard dan een ander, dat je bestaat maakt dat je ertoe doet."
Als je de moeite neemt en wat beter kijkt en luistert, dan merk je op, dat deze mensen helemaal niet onderaan in de samenleving staan, maar er middenin. Dit zijn mensen met passies, die weten waar hun kracht ligt. Mensen die iets te bieden hebben. Mensen van wie we iets kunnen leren.

Bij dit project begon ik met interviews en een aantal tekeningen op locatie. Vervolgens heb ik bedacht wat ik over ze wilde vertellen. Ik wilde over ze vertellen met een positieve insteek. De nadruk wilde ik leggen op hun krachten en talenten. Dit kon ik niet doen zonder te laten zien wat hun het leven moeilijk heeft gemaakt, want dat maakt het positieve extra krachtig. Daarom maakte ik daar ook van elk illustraties over, zonder er te diep op in te gaan. Bij Gustaaf waren het beugels bier, bij Carla een explosie van gedachtes.
Verder tekende ik de locaties van de interviews en andere plekken die voor hen belangrijk zijn. De meeste illustraties heb ik gewijd aan hun passies omdat ik de positiviteit en kracht daarvan wilde laten zien.

 

Gebruikte materialen: Stiften, kleurpotloden, Indische inkt, ecoline, hoogdrukinkt.

 

Dit is het verhaal van Zwolse cartoonist en muzikant Gustaaf Van Surskum.

Gustaaf ontmoette ik voor het eerst in Eureka, waar hij zo'n 20 jaar lid was en functioneerde als uitsmijter tijdens feesten.
Ik zat al een tijdje op een bankje op het Assendorperplein toen Gustaaf vrolijk aan kwam fietsen.

Gustaaf ontmoette ik voor het eerst in Eureka, waar hij zo'n 20 jaar lid was en functioneerde als uitsmijter tijdens feesten.
Ik zat al een tijdje op een bankje op het Assendorperplein toen Gustaaf vrolijk aan kwam fietsen.
We bestelden koffie bij buurthuis De Enk en namen er plaats op het terras.
Gustaaf: "Ik zal hier wel vaker komen voor de gezelligheid, nu Eureka er niet meer is."

 

 

 

Vanuit zijn schoudertas haalde Gustaaf een map met cartoons tevoorschijn.

Vroeger was Gustaaf cartoonist. Zijn cartoons gaan vooral over politiek, Sinterklaas en het caféleven. Zijn strips waren te lezen in het krantje van Eureka en in De Assendorper. Gustaaf maakte ook de posters voor Eureka. Verder tekende hij er live tijdens muziekavonden. Zijn cartoons werden dan op de muur geprojecteerd zodat iedereen mee kon lachen.

Tijdens zijn studententijd raakte Gustaaf aan de drank.
"Ik dronk elke avond 8 beugels, zonder dronken te worden."
Na het overlijden van zijn beide ouders 10 jaar geleden, liep zijn verslaving helemaal uit de hand. Jaren kwam hij zijn huis niet uit, totdat hij begeleid ging wonen. Wegens het oplopen van suikerziekte stopte Gustaaf met drinken.

Cartoons tekenen verruild Gustaaf voor gitaar spelen wegens chronische pijn aan zijn handen. Gustaaf speelt luchtgitaar terwijl hij er over verteld.

"Met gitaar spelen heb je meteen resultaat. Daarom doe ik dat nu liever dan tekenen."

Gitaar spelen heeft hij zichzelf aangeleerd. Daardoor heeft hij een aparte manier van spelen. Niet zoals het hoort, maar wel met veel gevoel!

 

Gustaaf speelt in een coverband genaamd Talento Forza waarmee hij regelmatig optreedt in Zwolse cafés zoals Sally O'Briens. Het naar buiten brengen van zijn gitaarspel vindt hij belangrijk.
Gustaaf: "Anders lig ik straks in mijn kist en heeft niemand mij gehoord."

Gustaaf: "Als de zangeres een boer laat, dan wil ik dat geluid ook kunnen maken op mijn gitaar."

Gustaaf is een vriendelijke man met humor.
Hij heeft een hart voor muziek en deelt dat graag met anderen.